HTML

Summer Light City

2009.07.28. 22:25 delisa

Ha az országok termékek lennének, valószínû, Svédország bizonyulna az egyik legeladhatóbb márkának – jelentette nemrég a Nation Brand.

A természet itt szent. Megóvása mindenki kötelessége - és mindenki joga is, hogy szabadon élvezze szépségét, gyümölcseit. Ha lazac akad a horogra, viheti is, aki kifogta! Nincs kerítés a házak között, se roló az ablakon. Átláthatóságra és bizalom épül a társadalom. S vízekre a városai.

A svédek született szabadelvûek, s már vagy ötszáz éve a nõk (is) viselik a nadrágot. A királyi család maradhat, mert remek PR-munkát végez és még adózik is! Igaz, õket kivételesen nem tegezzük, ám õ királyi fennsége is büntetést fizet gyorshajtásért. Csak semmi hatalmat senkinek!
 
Ha egy varázsló pálcáját Malmőnél leszúrná és az országot dél felé elforgatná, a Földközi-tengerbe érne Lappföld. Svédország egy hatalmas gránitpajzs. Nem csoda, hogy itt találták fel a dinamitot. De a zippzárt, a hûtõszekrényt, a pacemakert, a színes képernyőt, a kompjuter egerét - s persze a svédasztalt is (büffébord), melyen legfinomabb gyümölcs: a svéd eper!
 
A globális felmelegedés - egyelõre - jót tett nekünk. Ez, és a nagy jövés-menés - az, hogy minden tizedik svéd nem skandináv származású, s hogy minden második svéd elutazik nyaranta világot látni - trendváltást idézett elő: megváltoztak a szokások, a konyhakultúra, az életmód, s a turisták el kezdték észak felé venni az irányt, hogy felfedezzék az "exotikus" Svédországot. 
 
Stockholm olyan, mintha Londont beoltották volna Amszterdammal: tele multi-kulti élettel, zenével, teraszokkal, szigetekkel (24.000 darab csak Stockholm körül), vizekkel, hajókkal - és biciklikkel.
 
A nyár egyre hosszabb és melegebb, de zöld és kék, és fehérek az éjszakák.
 
A te géped mikor érkezik?
 
 

2 komment

Címkék: utazás svéd stockholm

A bejegyzés trackback címe:

https://anohasved.blog.hu/api/trackback/id/tr671274554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mélisande · http://melisandegyuruje.blog.hu 2009.08.05. 16:00:00

Szia! Sajnos az én gépem már vissza is ment július 19. hajnalán:( Harmadszor jártam Stockholmban Igaz, ezúttal Gottland volt a terv eredetileg, de annyi pénzem nem volt - sebaj! 2002 óta majd' minden évben jártam Északon, és mostanra rajongásig megszerettem. Nekem elsőként az tűnt fel, hogy az emberek szabadok - nők, férfiak egyaránt. Nyilván nem kell olyan sok sztereotípiának megfelelniük. Nem látni fogyókúrákkal agyonsanyargatott nőket, az öregek ha érdelkődnek, nem 'bocsánat, hogy élek' hangnemben teszik, a gyerekekre nem szól senki, ha a melegben a parki medencében pancsol (na jó, nem a drottningholmi kertben). Még szerencse, hogy ősszel néhány napra Koppenhágába mehetek! Jaj, nagyon irigyellek. Ja, és nekem anno a november végi Stockholm is tetszett! Nekem jöhet a hosszú, téli sötétség is!
Várom a további bejegyzéseid!

delisa 2009.12.15. 21:46:47

Gotlandot ne hagyd ki legközelebb - nagyon bájos... és nagyon más, mint a szárazföld...
süti beállítások módosítása