HTML

Stockholm Pride 2009

2009.07.29. 13:02 delisa

A homoszexualitásról pontosan 30 évvel ezelõtt - a világon elsõként! - mondta ki a Riksdag, a svéd parlament, hogy nem betegség.

Bár a svédek lelkesen szörföltek ’68 liberális áramlatain, a parlament falait nem volt könnyű áttörnie Barbro Westerholm (S) egykori képviselõnek, aki, mint a népjólétért felelõs miniszter, 1969 tavaszán beterjesztette javaslatát. Kapott hideget-meleget: kiátkozást és borítékban emberi ürüléket is a postaládájába.
 
A svéd Bűnmegelõzõ Intézet szerint: 2008-ban minden hatodik rendõrségi feljelentést a szexuális egyenlõséghez való jog megsértése miatt tették.
 
Számomra ez az adat egyrészt azt mutatja, hogy még mindig…  Ám még inkább arra bizonyíték, hogy az érintettek merik vállalni a feljelentést. Mert vállalhatják a ”másságukat”.
 
Utálom ezt, a magyar köznyelvben emberi vonatkozásban (!) használt kifejezést.
 
Úgy tűnik, a svéd homotársadalom is. S van humorérzékük is: a heteroszexet választották a Pride 09 platformjául. Nesze nektek szemforgatók!

Stockholm belvárosa tegnap már délidõ körül megtelt színes társaságokkal. Az ott elhúzó SL (itteni bkv) buszok vezetõi - a szokásos ünnepi, kék-sárga helyett - a Pride-hetet üdvözlõ, szivárványszínű zászlócskát tűztek a két elsõ visszapillantótükör mellé. Ahogyan még sok üzlet-, kávézó-, s étteremtulajdonos is, a portálját jelzõ (itt szokásos) saját céges zászló helyére.
 
A várakozók tömege óráról órára sűrüsödött, még csókversenyt is tartottak a Kulturhuset elõtti hatalmas téren, s meg-megeresztettek egy-egy lelkes füttyöt meg üdvrivalgást, jelezve: megérkezett egy újabb ismert homo - színész, popzenész vagy politikus. A kellõen elõfűszerezett hatalmas csapat délután továbbpörgött a város legnépszerűbb parkja felé, mely amúgy Stockholm egyik kedvelt homo-meeting-point-ja. A tengerparti Kungsträdgårdenben este aztán sziporkázó hangulatú népünnepéllyel kezdetét vette a hat-(hat svédül:sex)-napos fesztivál.
 
16.000 ember nyüzsgött a hatalmas nyitóbuliban, mely belenyúlt a mediterrán tónusú (nem túlzok) stockholmi éjszakába. A szórakoztatás, a zene nagy nevei adták lényük lényegének legjavát, Magnus Betnér (biszexualitásával nemrég comingoutolt) népszerű humorista például, ilyet szólt: - Azt mondják, nem lehetsz anélkül biszexuális, hogy tesztelted volna. Na nemá' ... hiszen akkor nem lehetsz heteroként szűz se! - rímelve az ezévi fest mottójára.
 
Hiszen a Stockholm Pride 2009 témája, a hetero. A 'meghatározó' hetero normák, melyre itt joga van bárkinek nagyívben tenni...  
 
A legnagyobb svéd gay-site, angolul is:  http://www.qx.se/
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: pride hetero stockholm homo nõk szexuális egyenjogúság

A bejegyzés trackback címe:

https://anohasved.blog.hu/api/trackback/id/tr621275482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása